Processzor

CPLD: LED villogtatása + 2 nyomógomb kezelése


LED villogtatás + 2 nyomógomb kezelés XILINX CPLD programozható logikával. Az XC9500-es család első elemével az XC9536-tal valósítottam meg a kapcsolást. PLCC44-es tokban kapható, 34 db szabadon felhasználható IO-val rendelkezik, 36 regiszter használható fel és 800 kapuáramkörből alakítható ki kombinációs hálózat. A tok bekötése a felső ábrán látható.

SW1 és SW2 a CPLD 1-es és 2-es lábát húzza alacsonyba ha benyomják, egyébként a 4k7-es ellenállások magas szinten tartják a bemeneteket. A LED a 3. lábra van kötve. A kvarc, kihasználva a CPLD dedikált órajelbemeneteit, az 5-ös (osci) és a 4-es (osco) lábra lett kötve, vele párhuzamosan 10 k ellenállás, ami a kvarc megfelelő működését biztosítja, és a szokásos kondik a kvarc mellé. A letöltéshez szükséges JTAG portot tüskesorra célszerű kivezetni.

A CPLD belső felépítése az alsó ábrán látható, a főbb funkcionális egységek feliratozásával. A kvarc berezgetéséhez szükséges inverter szolgáltatja az órajelet, amit egy 16 bites számláló felhasználásával leosztásra kerül. Az így kapott 244.14 Hz-es órajel egy 8 bites betölthető számlálót hajt meg. Induláskor a betöltési érték $0, ami a 8 bites számláló túlcsordulásakor (amikor CEO magasba vált) újra betöltődik. Gombnyomás esetén a betöltési érték megváltozik, $60 vagy $80 attól függően hogy melyik gombot nyomjuk meg. A gombnyomást követően a számláló már a módosított értéktől folytatja a számlálást. Minden túlcsorduláskor negáljuk a LED kimenetet egy T tárolóval.

Az áramkör különösebb élesztést nem igényel, megfelelő bekötések esetén letöltés után azonnal üzemel. Ellenőrzésképp oszcilloszkóppal érdemes megnézni a 4. lábat, megvan e a 4MHz-es négyszögjel.

A hozzá tartozó letöltő fájl és a belső kapcsolás letölthető (xc_part1_pc44_15.zip).

A tömörített fájl tartalma:
xc_part1.sch az ISE WebPACK™ kapcsolási rajz szerkesztőjével nézhető meg (6.1.03i-verzióval készült)
xc_part1_pc44_15.jed a letöltő fájl, XC9536_PC44-15 CPLD-re forditva (PLCC44-es tok, 15ns tipus)

Az ISE WebPACK™ fejlesztő rendszer legújabb verziója letölthető a Xilinx honlapjáról.
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2005. május 27. 17:35

Vélemény:
1

Szavazat:
15

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
2023. december 02. 18:27:56

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
15
  8  ★★★★★
  3  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Jó kis cucc, gratula! Első pillantásra arra számítottam hogy fikázással lesz tele a komment rész mert pár tranzisztorral, esetleg 8 lábú mikrovezérlővel sokkal egyszerűbb lenne a dolog.

Egyértelmű hogy nem a gyakorlati hasznosság hanem egyfajta "hello world!" alkalmazást rejt a dolog, egy mintaprojekt amiből sokkal bonyulultabb(és hasznosabb) dolgokat lehet építeni. Mint pl. a logikai IC-k szövevényes hálózata helyett elég egy CPLD és ugyanezt tudja...

Jó hír: az IC az Urbán Elektronikánál olcsón beszerezhető, a PLCC tokozás miatt könnyen forrasztható.

Amit hiányolok:
- programletöltő interfész, nélküle meg van lőve a projekt
- kicsit részletesebb leírás a CPLD-ről
- nyomtatható fájl (PDF) NYÁK maratáshoz

szombinyul(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2014. április 21. 16:13:37