Erősítők, előerősítők

HIFI Analóg 5.1 erősítő


A vállalkozó kedvűeknek ajánlom, ezt a házilag is elkészíthető 5.1-es erősítőt, könnyen beszerezhető alkatrészekkel. Én elég sokat dolgoztam rajta, de megérte, mert a hangja az elvárásoknak megfelelő, szinte tökéletes és teljesítményét tekintve, szobában bőven elég. Sok sikert hozzá!

Az erősítő típusa KL&KL 5.1 / sztereo analóg erősítő.
Felhasználása széles skálán történhet. Egyaránt használható házi mozi rendszerként, vagy más analóg kimenetű készülékek hangosítására (DVD, CD lejátszók, rádió tunerek, magnók, videók stb.). A készülék kezelése szakértelmet nem igényel, viszont működtetése, használata kellő odafigyelést kíván. Az alábbiak segítenek ezek megismerésében és kezelésében.

Általános műszaki adatok:
 • Hálózati fesz. 230V – 50 Hz
 • Felvett teljesítmény 165 W, 2 A
 • Csatornák száma 6
 • Üzemmód 5.1 vagy sztereo (átkapcsolással)
 • MUTE / STAND – BY funkció.

A készülék alapvetően egy 6 csatornás erősítő. Beépítésre került egy aktív mélyhang váltó, valamint a végerősítő IC-k passzív hűtéséhez, 2 db 8 cm-es PC ventilátor, automatikus fordulatszám szabályozóval, a hőmérséklet függvényében. Bemeneti csatlakozás RCA és jack aljzatok. Kimenetei sorkapcsos, csavaros rögzítésűek.

Előerősítő
Az előerősítő 3 db TDA1524A típusú IC felhasználásával készült. Ennek dual rendszere, lehetőséget adott arra, hogy egyszerre két csatornánál (L,R) szabályozható (beállítható) a hangerő, balansz, magas és mély hangszín.

Előerősítő műszaki adatok
 • IC típusa: TDA1524A
 • Tápfeszültség: 8 – 12 V
 • Nyugalmi áram: max. 3x40-50 mA
 • Teljesítmény: 3 x 1 W
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: -8o – 21,5 dB
 • Mélyhangerősítés: (40 Hz) -19 – 17 dB
 • Magas hangerősítés: (16 kHz) ± 15 dB
 • THD: 0,3 %

A center és a subwofer esetében, a balansz, magas és mély hangszín a nyomtatott áramköri panelon elhelyezett trimer potméterekkel fix értékre van beállítva, a kezelőlapon nem állítható. A hangerő szabályozó viszont a kezelőlapon maradt. Az aktív hang váltó, a kapcsolásából eredően saját hangerő és mélyhang szabályozással rendelkezik, ami szintén a kezelőlapon helyezkedik el.

Előerősítő beültetési oldal:


Előerősítő maratási oldal:Végfok
A végerősítő 6 db TDA2052 típusú IC-k. Nem kondenzátoros kicsatolásúak. A kimeneti árama elérheti a 8 – 10 A-t is.
A front, hátsó és center hangfalak 8Ω, míg a basszus 4Ω. Ennek köszönhetően alakult ki a zenei teljesítmény is. Így az 5 x 25 W + 1 x 40 W. Az összes zenei teljesítmény 165 W.

Végfok műszaki adatok:
 • IC típusa: TDA2052
 • Tápfeszültség: ± 18-20 V
 • Zenei teljesítmény: 5 x 25 + 40W
 • Impedancia: 5 x 8Ω + 1 x 4Ω
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: 80 dB THD: 0,1 %
 • Készenléti (némítási) feszültség: - Us +5V

Végfok beültetési oldal:


Végfok maratási oldal:Basszus, hangváltó
Feladata: a sztereo jel, jobb és bal oldalából érkező jeleket, egy aluláteresztő szűrőn megszűrje és csak az alacsony frekvenciájú jeleket, továbbítsa a végerősítő felé. A hangváltónak az 5.1-es rendszerben igazából nincs szerepe, mivel az erősítőbe érkező analóg jelek már külön vannak választva csatornáknak megfelelően. A mély hangok esetleges javítására, a dinamikusabb hangzás elérése érdekében, a mélynyomó ládába passzív hangváltót alkalmazzunk. A frekvencia felső határa 150 Hz, ami tökéletes mélyhangot biztosít.

Nyomtatott áramkör, és beültetés itt látható.

Tápegység
Feladata az erősítő megfelelő feszültséggel és feszültséggel és árammal való ellátása. A trafó szekunder feszültsége 230 V ~, primer feszültség 2 x 20 -25 V ~ Terhelhetősége: min 5 A.

Egyen áramú feszültségek:
 • ± 18-20 V végerősítő
 • ± 12 V hangváltó
 • + 12 V ventilátor
 • + 8 - 12 V előerősítő
 • - Us + 5 V MUTE


Tápegység beültetési oldal:


Tápegység maratási oldal:


A BD250, BD249, 7818, 7918 –at, hűtőbordára kell, kiszigetelten szerelni. Ha lehet helyezzük el a hűtőventillátorok levegő áramlásába, míg a többi IC-nek külön szereljünk hűtőfelületet, figyelemmel a kiszigetelésekre. A táp felélesztését nagy gondossággal végezzük el. Első bekapcsoláskor semmilyen terhelés ne legyen rákötve. Végezzük el a különböző feszültség értékek mérését és ha rendben van, akkor terheljük.

Nézzük meg a belsejét is

A hangfalak előlap nélkül

A komplett házimozi erősítő

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2012. július 26. 21:25

Vélemény:
70

Szavazat:
28

Mai látogató:
6

Utolsó látogatás:
Ma 02:56:10

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
28
  17  ★★★★★
  6  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Üdv mindenki!

Ki rakta már össze ezt a kis csepséget? Tudna valaki küldeni pár mondatot a tapasztalatokról + a dobozról egy pár képet? :) e-mailem:gati.laca@gmail.com

Előre is köszönöm!!

gati.laca(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2017. január 05. 22:05:39

Szia

Elkezdtem megtervezni én is a kapcsolási rajzok alapján a panelokat!

Egy olyan kérésem, lenne, hogy több képet, az erősítő előlapjáról, hátlapjáról és (leginkább a panelek összekötéséről) tudnál-e küldeni az e-mail címemre?
Még esetleg egy paintos rajzot hogy a paneleket hogy kötöm össze kábellel? Nagyon hálás lennék, mert 4 heti munkám már nekem is benne van és nagy sikert várok a dologtól.


Meg egy olyan kérdés, hogy te az előerősítő paneljáról az összes hangerő szabályzót kihoztad az előlapra?

Nekem az kellene, hogy a bemenő jelemet egy potival tudjam szabályozni, és az az össze csatorna hangerejét szabályozza nekem. :D

Várom válaszodat!

email: kekvillam@gmail.hu

Bere Bence

kekvillam(@)-zárójel nem kell-gmail.hu   2015. július 28. 20:02:59

Nekem 200/500Wattos, 8ohmos hangfalam van és 300/600W/4ohmos D-osztályú végfokom van, 8ohmon a felét tudja. Tökéletesen szól, nem hal meg. 25%-al nagyobb az erősítőnél. Bőven jó megfelel a 25% is. :)

Balu   2015. július 03. 10:56:37

Sorry be ugrott mivel kevertem össze :D
Az impedanicával.
Annak kell egyformának lennie a hangszóró és végfok esetén az optimális teljesítményhez :D
Sorry

sanyaaa   2015. február 24. 23:14:14

Esetleg megkaphatnám a teljes dokumentációt? Nagyon szépen megköszönném!
email:borosjaul@yahoo.com

borosjaul(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2015. január 20. 10:35:31

Kedves Sanyaaa! Azt javaslom, hogy jobban nézzél utánna ezeknek a dolgoknak, mert ha egyenlő lenne a hangszórók teljesítménye az erősítőven, akkor már régen kirepült volna a membrán. Ugyanis egyes nagyobb erejű mélyhangoknál a kimenő teljesítmény akár a duplája is lehet a névlegesnél és ezt a hangszóróknak el kell viselniük.
Kedves atcsi1 !A képek lehet,hogy kicsit rossz minőségüek és ezért írtad a piezo hangszórót. Nos ez nem így van, mert minden magas hangszóró doom sugárzó, típusban is mind egyforma MNC.Továbbá a hangváltók minden egyes esetben jelen vannak.

Katona László   2014. június 22. 19:04:55

Lehet van benne ráció :D

Sanyaaa   2014. június 13. 18:23:30

Igen, teljesen igazad van, a tápegységnél IS kell a tartalék, de hidd el a hangszórónál/hangfalnál sincs ez másképp! Azt az elektro könyvet amiben ilyet írtak, némi fenntartással kezeld ezek után! Vagy az eltelt évek kicsit alakították az emlékeket!?

mz/x   2014. június 13. 07:29:20

Elektro tankönyv anno pár éve.
Onnan vettem.
Teljesítmény tartalékot a tápegységnél kell alkalmazni, hogy ne rántson ki minden feszt a rendszerből egy egy mélyebb hang.
Ha a tápod van rosszul méretezne akkor tud torzítani csak igazán

Sanyaaa   2014. június 12. 15:49:34

Katona László úgy veszem ki a képből hogy a hangdobozaidba magas sugárzónak olcsó piezzokat építettél be.Jól szólnak ezek Neked? Én csak zenekari ládákba építeném be.Dinamikus hangdobozokba egyértelműen a tekercselt doom sugárzókat szoktam javasolni,a piezzók fülsértően harsognak,és mivel nincs induktivitásuk,keresztezési frekvenciát sem lehet beállitani.Gondolom így Te sem raktál a dobozokba hangváltót.

atcsi1   2014. június 12. 14:31:19