Leírások

HF erősítő tápegység építés 2.


Még egy "kis" tápegység, kifejezetten a 400W-os erősítőhöz, de persze bármely, más erősítőhöz alkalmazható.

A tápegység két nyákon került elhelyezésre, mert az alábbi képen látható, lágyindító áramkört nem volna célszerű közös lapon elhelyezni a táp többi részével, életvédelmi okok miatt.

Lágyindító kapcsolás

Ennek a kapcsolásnak a működése és rajza itt megtalálható. Használatát a kifejezetten nagyteljesítményű transzformátor rendkívül magas bekapcsolási áramfelvétele indokolja. E nélkül könnyen előfordulhat, hogy a hálózati kapcsoló zárásakor a kapcsolás a lakás vagy a helység biztosítékát kiégeti, vagy leoldja.

A másik nyákon a tényleges nagyáramú táp és a végfok védelmét ellátó kapcsolás számára kialakított, szimmetrikus feszültségű, +/- 15V, 200 mA terhelhetőségű segédtápot építettem fel.

Ezen kívül, egy kb 1 A terhelhetőségű, egyoldalas, +18 V-os tápot is létrehoztam, pl. kivezérlésmérő, vagy egyéb elektronika számára.

Védelem nem került a panelre, mert az a végfok paneljén, jelen esetben már meg van. A nagyáramú táp a kívánt egypont-földelés kialakítását segíti, a kimenetén kellően sok csatlakozási pontot készítettem, a földelések földhurok mentes kialakításához.

A segédtápok fixfeszültségű stabilizátorokkal készültek, saját olvadóbiztosítékkal a bemenetükön.

Mindhárom táp testpontját a panelen összehuzaloztam, de ez, ha szükséges, egyedileg megszakítható a fólia átvágásával.

A nagyáramú táp olvadóbiztosítékait lehetőleg lomha működésűre válasszuk, elkerülendő az esetleges áramcsúcsokban azok kiolvadását.

Nézzük sorban a képeket:

A komplett táp, a trafó, a lágyindító és a táppanel.

A panel mellé helyezett mérce a méreteket hivatott szemléltetni.

A transzformátor

A transzformátor szép kis darab 650 VA-es, toroid kivitelű, kb 50%-kal van túlméretezve, hogy alacsony legyen a gerjesztés. Az ára +#&@%..-va sok!!!!

Lágyindító kapcsolás panelje.

A relé érintkezőit feltétlenül kellően nagyra méretezzük!!

A táppanel.

Az olvadó biztosítékok és az elmaradhatatlan hűtéssel ellátott, nagyáramú egyenirányító látható. A szűrő- puffer kondenzátorokkal nem célszerű takarékoskodni, jelen esetben 4db, 10000uF/ 100 V-os került beépítésre, de ez még természetesen növelhető. Mivel a 400W-os végfok monó változatban készült, így ez még éppen elegendő. Ekkora kondenzátorok ára már kiadja egy kisebb erősítő minden alkatrészének az árát.

A segédtápok.

A kapcsolás csupán annyiban különbözik a korábban közölt táp rajzától, hogy ebben az esetben rendelkezésre állt a transzformátoron néhány szekunder tekercs, így elmaradhatott a tranzisztoros előszabályzó, nem kell a nagyáramú táp feszültségéből "kitrükközni" a stabilizátorok számára elfogadható bemeneti feszültséget. Ennek ára, hogy saját egyenirányítót kellet, hogy kapjanak a stabilizátorok. Mivel mindegyik stabilizátor külön hűtőbordát kapott, nem kell azokat szigetelten szerelni. Ezzel javul az IC-k hőátadása, és egyszerűbb lett a szerelésük.A stabilizátor IC-k lábainál, alulról, természetesen megtalálhatóak a szükséges, gerjedésgátló SMD kondenzátorok is. A hűtőbordák régi monitor színvégfok-paneljén voltak eredetileg, ott már kiszolgálták az idejüket, úgyhogy átköltöztek erre a panelre. Túlzottan nem melegedhetnek, mert a trafó szekunder feszültségét mindkét tápnál úgy méreteztem, hogy csak a szükséges többlet egyenfeszültség legyen a stabilizátorok bemenetén. A LED-ek csak ideiglenesen kerültek a panelre, a feladatuk a tápfeszültségek meglétének jelzése, így későbbi helyük a doboz előlapján lehet. A csatlakozó tüskék a kimenetei az egyes stabilizátoroknak. A hárompólusúak a +/- 15 V, a kétpólusúak pedig a 18 V számára. A biztosítékok mellett látható, egyedülálló tüske a váltófeszültség csatlakozási pontja. Innen kell elvinni a védelem paneljének megfelelő pontjára a figyelni kivánt váltófeszültséget. A védelem ugyanis a váltófeszültség megszűnésekor, azonnal leválasztja majd a hangszórót az erősítő kimenetéről.

A nagyáramú táprész kimenete

A szintén nagy áramok átvitelét segítő csúszósarus megoldással. Látható, a két-két szélső a + és - táp, a köztük lévő többi pedig mind földelés. Innen indul, külön-külön vezetékkel a bemenet, a hangszórók, és minden egyéb hely felé a földpont. Természetesen mindenhová a megfelelő keresztmetszetű vezeték ajánlott! Látható még a nagyfrekis szűrést végző, alacsony kapacitású hidegítő kondenzátor is.

A leírt táp, annak ellenére, hogy konkrét kapcsoláshoz készült, természetesen csak ötletadó, kinek-kinek magának kell kialakítania, igényei és lehetőségei szerint. A kimeneti feszültségek, más alkatelemek és más transzformátor feszültségek mellett variálhatók.

További jó bütykölést kívánok mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2009. február 01. 14:22
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
15

Szavazat:
19

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 11:00:41

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,2
19
  11  ★★★★★
  4  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Nyákrajzot valaki tud küldeni?
Köszi!

hapsika8   2015. október 26. 10:56:09

hello nekem van egy 18.23voltos trafom hogy kell hogy fasza legyen egyenirányitosan nyákrajz

joel003   2014. május 06. 21:55:07

Kicsit elkeveredtem
http://bsselektronika.hu/index.php?w=0EjbvIwPAC
Eszt néztem ki eredetileg!Ez megfelelne az előzőleg leírtakhoz??

Mazda   2014. február 06. 00:16:06

Szevasztok!
Egy kis segítség kellene:Szándékozok építeni egy TDA7294 IC-s erősítőt Aktív szobai SUB ládába,amihez van egy 2*16,5V-os Toroidom.
Megfelel-e ehhez (Ez az erősítő tápegység) egyenirányítás és minden más célból vagy mást ajánlanátok??
Előre is köszi!!

Mazda   2014. február 05. 23:14:13

Sziasztok!
Egy ilyesmi projektre befizetnék, van aki elvállalná? Egy (nagyon) komoly autós erősítőt szeretnék táplálni, max 50A az áramfelvétele. Ilyen minőségű hálózati erősítő számomra megfizethetetlen, ill nincs is (csöves, belső frekvencia-váltóval). Ki tud segíteni?

bodorobi(@)-zárójel nem kell-yahoo.de   2014. január 26. 22:58:58

Hello Mindenkinek!
Még iskolás éveim alatt hozzájutottam ehhez a tápegységhez ( pontosan ehhez ami a képen van) össze akartam építeni a 400w-os végfokkal de idő és pénz híján nem fog menni ezért eladnám. 4db 10000uF/100V-os kondik vannak benne, segédtápok kialakítva ahogy a leírásban szerepel. Sajnálom hogy úgy alakult hogy meg kell valnom tőle :(

bandi111   2013. október 12. 17:46:44

VOLKI!
Az nagyáramú egyenirányító és puffer, az általánosan megszokott középleágazásos +/--os táp, a stabilizátoros rész pedig szintén az ilyen kapcsolások legelterjedtebb alkalmazása, pozitív illetve negatív oldali fix feszültségű IC-kel. A 18V-os rész egyszerű hídegyenirányító + puffer + stabilizátor IC. Csak össze lett applikálva egy nyákra.

szasza(@)-zárójel nem kell-szasza.u   2010. szeptember 19. 13:30:58

Sziasztok,

Én sem találom a kapcsolást. A zold betűk alatt csak a lágyító kapcsolás jelenik meg. Esetlegmeg van valakinek és el tudná küldeni? Kösz

Volki   2010. szeptember 19. 10:30:47

Az nekem nagyon bejön, hogy a segédtáp egyben van a főtáppal és hogy a közös földnek sok csatlakozási pontja van.
Nagyon jól megvan tervezve!

KoriKimi   2010. június 29. 17:39:30

Szerintem aki nem tudja hogy nem játék, az neki sem kezd ennek! :D

Laci   2009. április 15. 11:38:56