Hűtés, fűtés

Automatikus fűtés vezérlés


Az ábrán egy vegyes tüzelésű kazán és gáz kazán fűtésrendszer vázlatrajza látható. A rendszer automatikusan vezérli a fűtést, a működése a következő:
(A fűtésszereléshez nem értek, a rajz csak nagyjából igaz, ezek az alkatrészek vannak benne, a pontos nyomvonal nem biztos hogy így van. Ha valaki le tudja ez alapján rajzolni a rendszert az küldje el nekem.)

1. eset, mikor csak a fali gázkazán üzemel. A gázkazán csak a hőcserélőn keresztül fűti a rendszert. Amikor a gázkazán bekapcsol (a szobatermosztát vezérlésére), akkor az LM35 szenzor a beállított hőfok felett bekapcsolja a 2. szivattyút, és ezzel elindul a fűtés. A vegyes tüzelésű kazánba nem kerül a fűtési melegvíz, az abban a körben lévő álló 1. szivattyú miatt. Ha a szobatermosztát lekapcsolja a gázkazánt, akkor az elektronika még a beállított ideig keringeti a fűtési melegvizet, majd megállítja a 2. szivattyút.

2. eset, amikor a vegyes tüzelésű kazán üzemel. Ekkor a beállított vízhőfok elérésekor a kazán termosztátja bekapcsolja az 1. szivattyút, ezzel egyidőben (relével) letiltja a 2. szivattyú működését, és a szobatermosztát kimenő jelét is megszakítja annak érdekében, hogy a gázkazán már ne tudjon bekapcsolni. Az 1. szivattyú segítségével a fűtés beindul. Amikor lehűl a fűtési melegvíz, a kazán termosztátja lekapcsolja az 1. szivattyút, ezzel egyidőben visszakapcsolja a szobatermosztát vezérlését és a 2. szivattyú esetleges működését is engedélyezi. Így amikor újra szükséges a fűtés, a gázkazán automatikusan átveszi ezt a feladatot, az 1. pont szerint.

Az ábrán a vezérlő elektronika látható. A 47k-s trimmerrel beállítható az a hőmérséklet, amikor a be/ki kapcsolás megtörténik. A beállított hőmérséklet elérését a zöld LED jelzi. Amikor bekapcsolási értéket meghaladja a bejövő jel, az 555 monostabil időzítő a 2M2 potméternek megfelelő ideig bekapcsolva marad, ezt a piros LED jelzi. A monostabil kapcsolással elérhető, hogy a hőmérsékleti küszöbszintnél nem kapcsolgat ki/be az áramkör, valamint a gázkazán (szobatermosztát) lekapcsolása után még a beállított ideig keringeti a vizet a rendszerben. (ez a hőcserélő miatt szükséges)

A rendszer elektromos összekötésének vázlata látható a rajzon. A rajzon látható, hogy a kazántermosztátra két külön relé van párhuzamosan kötve. Ennek az az oka, hogy a szivattyú motor áramkörét leválassza a kisfeszültségű termosztát áramköréről.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
    

Szavazat:

Készült:
2014. február 05. 10:55

Vélemény:
12

Szavazat:
20

Mai látogató:
2

Utolsó látogatás:
Ma 01:42:45

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,7
20
  9  ★★★★★
  3  ★★★★
  3  ★★★
  3  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Köszönöm szépen a segítséget.

balazs015178(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2021. november 23. 16:41:18

Igen sima lemezes hőcserélő. Nem volt vele semmi gond, most úgy 10 év után kb ki kellett savazni mert eléggé lecsökkent az áramlás a nagy körben.

bsselektronika   2021. november 02. 09:16:58

ÉS ez egy lemezes hőcserélő ? Én jelenleg egy ilyen átt alakításon gondolkozom de félek hogy a lemezes hőcserélő nem lessz alkalmas a feladatra.

balazs015178(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2021. október 31. 18:28:42

A hőcserélő kb 50 kW-os

bsselektronika   2021. október 28. 14:59:38

Üdv érdeklődni szeretnék mekkora a rendszer és hogy mekkora hőcserélő kelett a rendszerhez ?

balazs015178(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2021. október 25. 19:05:35

Szia ! Nagyon jónak tartom ezt az elektronikát! Érdeklődnék hogy meg tudnád nekem csinálni? Most építik be a gázkazánt és jól jönne egy ilyen !

Jenő / opelos 69(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2017. szeptember 13. 11:23:29

A potméterek állását nem tudom, a vízhőfokot méri a kazán, ahhoz lett beállítva, az idő pedig órával lett mérve.
A hőcserélőre a fűtésrendszer miatt van szükség azért, hogy a vegyes tüzelésű kazán vízköre le legyen választva a gázkazán (cirko) köréről, egyébként a fűtésszerelő szerint hamar tönkremenne a cirko.

bsselektronika   2016. augusztus 23. 08:36:29

Szia!
Az LM35DZ-n nekem nincs hűtőfül, :) A potmétereket mennyire állítod be, hogy megkapd az adott hőfokot és időt? Valamint hőcserélő nélkül is megoldható ez az egész?
Köszönöm a választ :)

sturmandras(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2016. augusztus 22. 17:12:05

Szia!

Az LM35DT szenzor olyan tokozású, mint pl a 7805, vagyis van rajta egy hűtőfül. Ezt a fület kell a kazánból kijövő melegvíz csővel szoros kapcsolatba hozni. Én egy fémrúgót használtam erre, ami odaszorítja a csőhöz a szenzort. A hőmérséklet értékét 50 fokra állítottam, az időzítést pedig 10 percre. A fűtés szerelő azt mondta, hogy nem szabad egyből lekapcsolni a melegvíz keringetést, mert kondenzvíz lecsapódik valahol (hőcserélőben??) és az nekünk nem jó. Így ha a termosztát lekapcsolja a kazánt, még nagyjából tíz percig megy a keringetés (onnantól kezdve 10 perc, amikor lecsökken a víz hőfok 50 fok alá). A kapcsolás próbanyákon készült el, aztán olyan jól működött, hogy az maradt a végleges is.

bsselektronika   2016. augusztus 22. 07:16:40

Szia!
Nekiálltam megépíteni a kapcsolást. Olyan kérdésem lenne, hogy az LM35 DZ hőérzékelő szenzort azt fizikailag, hogy szerelted fel, valamint a hőmérsékletet és az időzítést a potikkal pontosan, hogy tudom beállítani? Esetleg ha van nyákrajz azt is szívesen megnézném. Köszönöm szépen a választ előre is :)

sturmandras(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2016. augusztus 19. 11:24:41