Méréstechnika

Vezetékkereső


Olyan használhatatlan fülhallgatós magnót, aminek a mechanikája tönkrement, de az elektronikus része még működik, könnyen vezetékkeresővé alakíthatunk.

A mechanika eltávolítása után megmaradó rész a vezetékkeresőhöz eléggé érzékeny hangfrekvenciás erősítő, csak a lejátszófej helyett érzékelő tekercset kell alkalmazni.

A fotó a vezetékkeresőben felhasználható tekercseket ábrázolja. Ezeket pl üzemképtelen floppy meghajtókból könnyen ki lehet termelni. Én egy rossz szovjet gyártmányú (Ruhla) elektromechanikus óra himbát működtető tekercspárját használtam fel erre. Helyette minél több, lehetőleg száz feletti mentszámú tekercs is jó. Ezt nagyon vékony huzalból is elkészíthetjük olyan méretűre, hogy az a dobozban elférjen. A fiókokban elfekvő tekercseket kipróbálva is találhatunk megfelelőt.
Ha az eltávolított lejátszófej sztereó, akkor két tekercseket sorba kötve a középleágazást a testpontra a két végét az addigi fejhez csatlakozó vezetékek helyére kössük. Ha magnó nem sztereó a középleágazást nem kötjük be, vagy egy tekercs is elég. A készüléket egy alkalmas dobozba helyezhetjük. Fém doboz nem használható. A tekercseket bekötésük után ragasszuk a doboz belső oldalára. A magnó doboza is jó, ha a tekercset el tudjuk benne helyezni. Én egy Madison zsebrádió dobozát használtam fel (ez volt).

A készüléket bekapcsolva, feszültség alatt lévő vezetékhez közelítve a hálózati búgást annyira felerősíti, hogy 10-15 cm-ről is jól érzékelhető a fülhallgatóban, de érzékenyebb készülékkel még távolabbról is. A falban lévő elektromos vezetékek csak akkor kereshetők meg, ha azokban áram folyik. Ezért a fali dugaljhoz fogyasztót kell csatlakoztatni, a világítást be kell kapcsolni, hogy az azokhoz menő vezeték megkereshető legyen. Minél nagyobb teljesítményű a fogyasztó az áramerősség a vezetékben annál nagyobb és annál távolabbról érzékeli a készülék.
A készüléket a tekercsek felöli oldalával a falhoz tartva, és a vezeték közelében mozgatva a legerősebb búgás mentén pontosan megkereshető a vezeték nyomvonala.

Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. április 03. 11:39
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
9

Szavazat:
17

Mai látogató:
9

Utolsó látogatás:
Ma 21:26:53

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,9
17
  7  ★★★★★
  5  ★★★★
  3  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Szerintem sima kis rádióba is be lehet kötni egy nagy menetszámú kis vezeték keresztmetszetű tekercset a potméter bemeneti potjára. A forgó kondit (állomás keresőt) pedig egy olyan üres részre kell tekerni, ahol a legkisebb a beérkező jel azaz a zaj, sistergés. Ez ugyanúgy működik, mint walkman erősítője, mert a jelet a tekercsről fogja kapni.Meglehet még próbálni a tekercset a ferritantenna egyik pontjára rákötni, vagy a tekercs nélkül, maga a ferritantenna is szolgálhat érzékelőkét, már ha a vezetében áram folyik.Lehet sokféle megoldás.Sok sikert hozzá!

Katona László   2013. február 09. 18:32:25

Kedves hozzászólók! Én érzékelő tekercseknek 2 db 230V-os villanyborotva gerjesztő tekercsét használtam érzékelőnek. A fülhallgató kimenetre viszont 2db 8ohm-os zsebrádió hangszórót kötöttem. Így nagyon jó lehet hallani az 50Hz-es frekit és hozzáteszem, hogy nagy potossággal meg lehet határozni a vezeték helyét. Szinte 1 cm-es pontossággal (a falban). A hátránya csak az, hogy ha nem folyik áram a vezetékben akkor nem tud mit érzékelni. Tehát ahhoz, hogy érzékeljen fel kell kapcsolni a villanyt, vagy a konnektorról valamilyen készüléket üzemeltetni. Ettől függetlenül nagyon okos gondolat a vezeték keresésre, de más egyéb feszültség meglétét is jól meg lehet keresni.

Katona László   2013. február 09. 17:29:16

Sima kisrádióba is belet kötni és ha igen akkor hova ?

djtoma1989   2013. január 21. 20:37:46

ÖTLETES!!!! GRATULA!

authzs   2012. március 22. 10:02:39

Már ne haragudjatok, de ehhez minek kapcsolási rajz? Minden érthetően le van írva. Itt nem áramkört kell építeni, csak a magnó lejátszófeje helyett tekercset kell bekötni.

ttttt   2011. november 24. 15:10:25

Igen ügyes készülék,de valahogy a kapcsolási rajz lemaradt.Sajnos.Így lehetelenség megépíteni.Ha lehetséges kérni akkor a kapcsi rajzát feltennéd?Köszi.

OLIVÉR   2011. október 14. 09:57:28

És hol a kapcsolási rajz?

gyularobert(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. július 08. 17:27:35

jeee jeee villlog a led
jeee jeee villlog a led
vidámsááág

kassai   2011. április 24. 21:02:47

Ügyes kis szerkezet, érdemes nekilátni.
(aki fúrt már el vezetéket a falban, az tudja csak igazán értékelni. :-) )

gyorsvonat(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2011. április 04. 20:09:31