Erősítők, előerősítők

Kiváló OTL végfok


Több mint 50 éve foglalkozom elektronikával ezen belül a soha nem múló szerelem a csöves erősítők építése. Eddig sokféle erősítőt építettem, ezek között voltak tranzisztoros, IC-s és természetesen csöves erősítők is. Szeretem kipróbálni a kapcsolásokat, hogy véleményt tudjak mondani.

A most általam közreadott kapcsolás minden képzeletet felülmúló élményt nyújt azoknak akik vállalkoznak a megépítésére. Ez a kapcsolás még a 60 as évekből származik, de sajnos a végcsövek beszerzése sokáig megoldhatatlan volt. Próbáltam más csövekkel helyettesíteni, de az eredmény nem volt kielégítő számomra. Végül egy jó barátom segítségével sikerült hozzájutnom az eredeti végcsövekhez. Nem csalódtam. Kiváló teljesítmény és hangminőség amit ez a kapcsolás produkál. A kapcsolást és a kivitelezett erősítőt az érdeklődők szíves figyelmébe ajánlom. Az erősítő 2x25W színuszos teljesítményt ad le a 20Hz és a 25kHz es tartományban nem mérhető torzítás mellett. A kimeneti impedanciája 4-16 Ohm. A mérést 8 Ohmos műterhelésen mértem. A tápegység kapcsolása:

Az erősítő hatásfoka nagyon rossz. A 2x25W-hoz 600W-ot vesz fel a hálózatból.

Akinek van kellő kitartása és némi elektronikai gyakorlata az sikerrel építheti meg ezt a kapcsolást. Aki nem akar ennyit áldozni, annak szívesen ajánlok egy másik OTL végfokot, ami nem ennyire profi, de kiválóan szól. Ez szerényebb teljesítményű (2x4,5W) de egy jó hangfallal lakásban igen komoly hangteljesítményt produkál.
Az erősítő megépítéséhez szívesen adok tanácsot, ha ezzel tudok segíteni.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
    

Szavazat:

Készült:
2017. július 24. 12:13

Vélemény:
2

Szavazat:
4

Mai látogató:
48

Utolsó látogatás:
Ma 18:16:29

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
5,0
4
  4  ★★★★★
  0  ★★★★
  0  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Autós
     

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Kedves Magus!
Örülök,hogy érdeklődik,mert nagy örömmel válaszolok mindenkinek,és segítek is ha igénylik.Szóval,ami a kérdést illeti.Én is próbálkoztam többféle kapcsolással ennek a csőnek a felhasználásával,de az OTL -t nem lehet felül múlni. Első alkalommal egy SE végfokot próbáltam ,aztán PP vel folytattam,és végül jött az OTL.Mindegyik jól szólt és az átvitel is elég jónak tűnt(+-3dB en ) belül tudta a 30-18kHzet.Az OTL meg egy vonal volt 20-20kHz között.A pp esetében a kimenő 1,2kOhm volt ami egy igen kellemes primer menetszámot eredményezett,de sok mindenre figyelni kell,főleg a szimmetriára amit igen nehéz jól beállítani.Az OTL nél meg potival 100% ra lehet.Zaj semmi,brumm "0".Egy dolog viszont lényeges,hogy a meghajtáshoz 1V kell.Erre építettem egy SRPP előfokot,és így 50mV ról ki lehet vezérelni 25W ra.
Ha kérdése van szívesen állok rendelkezésére.
Üdvözlettel: András

Bandi bácsi   2017. szeptember 15. 11:28:07

Tisztelt Bandi bácsi,

Kimondhatatlanul örvendek a ,,kiváló OTL" kapcsolásnak, mert amióta megláttam az Interneten a 6C33C csövet azóta szándékszom megépíteni a csöves erősítőmet ezzel a cső típussal!

Csupán az anyagok beszerzése, és annak a ténynek az eldöntése van még hátra, hogy ,,OTL"=(Output Transformer Less)=kimenő trafó nélkülire, vagy kimenő trafós változatra építsem meg!

Tisztelettel megkérem önt, írja meg a véleményét, hogy dönteni tudjak, mivel ugyebár a kimenő trafók egyáltalán nem olcsó tételnek számítanak, és azt csakis egy kiváló tekercselést végző szaki-kollégára kell bíznom!!!

Üdv.
MagusNuma1000

MagusNuma1000   2017. szeptember 14. 14:03:14