Leírások

Nyák tervezés analóg módon


...vagyis számítógép, és mindenféle tervezőprogram nélkül.

A gépi marásos, CNC-s nyákkészítéshez kiválóan alkalmazható nyáktervezési módszert fogok bemutatni. Természetesen maratásos nyákkészítésnél is alkalmazható, egy kicsit több vezetősávval, de a tervezési módszer ugyanaz. Jelen esetben egy kapcsüzemű rezonáns tápot tervezünk, mivel ebben található soklábú IC, FET, nagy kondi, kis kondi, nagy ellenállás, sorkapocs, nagyfrekis trafó, szóval minden, ami előfordulhat. Hogy a kezdők számára is érthető legyen, képekkel illusztrálva próbálok mindent elmagyarázni egészen a legelejétől.

A szükséges hozzávalók egy rajztábla, rotring vagy hegyes ceruza, radír, egy rajzlap, egy pausz papírlap (célszerű a vastagabb, merevebb fajtát használni), az alkatrészek, és persze a kapcsolási rajz. Az alkatrészekből méret szerint válogatunk, tehát nem kell előpakolni az összeset, ha pl. 5 db egyforma méretű kondi van, abból elég egyet elővenni, a többit tegyük félre, ne legyenek útban.

A rajzlapot a táblára tesszük, erre a pausz lapot, és stabilan, egyszerre rögzítjük őket egy oldalon a táblára, pl. iratcsipesszel, rajzszöggel, stb. Lényeg, hogy az alsó rajzlap fix, a pauszt meg lapozzuk, mint egy füzetet. Fontos a rögzítés, mert az alsó rajzlapra a beültetési rajz, a pauszra a nyákrajz kerül, és egyszerre készülnek el. Minden pontnak pontosan kell illeszkedni. Kezdjük el!
Ha megvan a rajzlapok előkészítése, elővesszük az alkatrészeket. Minden legyen kéznél.(1.)

Meghúzzuk a rajzlapra a nyáklemez egy szélét. (2.) Csak egyet, mert így a legkönnyebb a variálási lehetőség, hiszen legózni fogunk az alkatrészekkel.
A lemez méretét a legnagyobb alkatrészhez, jelen esetben pl. a csévetesthez igazítjuk. (3.) Van itt még gigantikus puffer is...

Fontos részeket, IC-lábakat, FET-eket, tranzisztorokat tájékozódási célból külön vázlatoljuk fel nagyban, és FEJJEL LEFELÉ, és írjuk oda a lábkiosztást az adatlapok alapján. (4.) Azért fejjel lefelé, mert a vezetősávos oldalt rajzoljuk be, és a másik oldalukon lesznek elhelyezve az alkatrészek. Kivéve, ha pl. SMD-t tervezünk, vagy SMD-szerűen akarjuk a forrasztást kivitelezni (furat nélkül), de ez már a módszer "profibb" változata, amivel még jobban csökkenthetjük a nyák méretét, főleg, ha a lemez mindkét oldalára szerelünk alkatrészt. Ezt egyénileg tapasztalhatjuk ki a későbbiekben...

Kezdődhet a játék! Kiválasztunk egy alkatrészt, pl. egy puffert, és körberajzoljuk a rajzlapon. (5.) A leendő nyák széléhez, mivel ez egy kimeneti pont lesz. Ha bemeneti ponton kezdünk, akkor bemeneti alkatrészt választunk, ez a megvalósítandó áramkörtől függ.

A kondi lábainak meghatározására meghúzzuk a rajzolt kör felezővonalát, és megmérjük a lábak távolságát vonalzóval az alkatrészünkön, vagy ha gyakorlatunk van, a rotring hegyét vesszük, mint mértékadó. (6.) A mérés után ezen a távolságon berajzoljuk a pontokat a felezővonalra, a lábak furatainak elhelyezkedését adjuk meg. (7.)
Mellé jön a következő alkatrész, ugyanígy körberajzolva, lábait kijelölve. (7.) Ekkor lapozunk, ráhajtjuk a rajzra a pauszt, és bejelöljük pontokkal a furatok helyét, és a kapcsolási rajz alapján összekötjük őket. (8.)

Visszalapozva, a pauszon már láthatjuk a kezdeti vezetősávokat a furatokkal. (9.) Ez lesz a jövőbeli nyákrajzunk, erről fogjuk átrajzolni a nyák-lemezre a sávokat indigóval, de ez már a legvége lesz...

A vastagabb, "körülrajzolható" lábú alkatrészek lábait körül is rajzolhatjuk, tetszés szerint hajlítgatva pl. a FET-ek lábait. Az IC-knél érdemes foglalatot használni, ugyanis ennek merev lábai vannak, amiket kicsit erősebben belenyomva a rajzlapba kis mélyedéseket csinálhatunk, ezekbe csak belepöttyintünk a rotringheggyel, és már kész is a precíz lábrajz..

A következő alkatrészünk egy dióda, belőle képzünk egy diódasort. Egyszerűen egymás mellé rajzoljuk az adott diódákat. (10.) Kedvünk szerint pozicionálhatunk, praktikusan egymás mellé, és a már felrajzolt alkatrészek (puffer, hidegítő kondi) mellé. A furatokat próbálom a lemez berajzolt szélével párhuzamosan rajzolni. Így praktikus, és esztétikus is egyben.

Lapozunk, a pauszon berajzoljuk a sávokat a kapcsrajz alapján, praktikusan a legrövidebb úton, berajzoljuk a furatokat is, és már kész is a Graetz-híd a pufferrel együtt, plusz a trafó csévetestén lévő lábak bejelölésével a szekunder oldali kivezetésekkel is összeköthetjük a hidat. (11.)

Jelen esetünkben egy 13 kivezetéses csévetestet rajzoltunk be, még tekercs nélkül, tehát tetszőlegesen kiválasztottuk a sok kivezetés közül a két szekunder lábat. Így tehetünk a primer oldalon is.

Ezek után nagyjából már be tudjuk határolni a lemez másik oldalát is, innentől ezt is behúzhatjuk, mintegy "félig bekeretezve" a rajzot a beültetési és a pausz oldalon. (12.) A további pozícionálgatás során ezt az oldalt vegyük figyelembe, hogy jól ki tudjuk használni a nyák felületét, és hogy esztétikus eredményt kapjunk. Mikor mindent berajzoltunk, összekötögettünk, meghúzzuk a pauszon a leendő lemez széleit, és már kész is van a beültetési, és a nyákrajz is!
Ilyen egyszerű!

Ezek után a pauszt beszkennelhetjük, nyomtathatjuk, átdolgozhatjuk PC-n a rajzolatot, vagy egyszerűen átindigózzuk a nyákra, áthúzzuk filccel, és marás...

Beültetni meg a rajzlap alapján kell, ide érdemes még az egyes alkatrészek értékét, vagy számát odaírni a könnyebb válogatás miatt.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. augusztus 03. 08:13
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
11

Szavazat:
21

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 02:53:01

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,1
21
  5  ★★★★★
  4  ★★★★
  5  ★★★
  3  ★★
  4  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Üdv aki ezt nem tudja az ne is kezdjen hozzá a tervezéshez !

Johnyx18   2011. augusztus 03. 15:45:33