Tápegységek

Tápegység HF erősítőhöz 2.0


Az eredeti kapcsolás áttervezett változata. Úgy gondoltam, szerelhetőbb, kulturáltabb lett a új panel. Tartalmazza a komplett tápot és a hangszóró védelmet is. Több példányban elkészült, hiba nem volt, bár ez kifogástalan alkatrészeket és hibátlan munkát feltételez.

A panel felülnézetben, látható, hogy a hűtést igénylő alkatrészek, az előző változathoz képest, ki kerültek a panel szélére, ezáltal szinte bármilyen hűtőfelülettel kapcsolatba hozhatók a félvezetők. Természetesen, mind egymástól, mind a hűtőfelülettől el kell szigetelni őket. (csillám, szigetelő gyűrű, hővezető paszta!)
A képen jól látszik a nagyáramú egyenirányító, egyenlőre hűtőborda nélkül, a nagykapacitású puffer kondenzátorok, és az azokat hidegítő kis értékű szűrő kondenzátorok.

Ha olyan transzformátorunk van, amely rendelkezik külön tekerccsel, (2x18V AC maximum!!!) az előfok, védelem, stb. számára, akkor annak vezetékeit, a képen a jobb szélen található, 3 sarura kell csatlakoztatni.

Ebben az esetben, a két BD-t (241-242) illetve a két 2k2 2W-os ellenállást, és a két 22V-os Zenert nem kell beépíteni. A BD-k helyére 3 pólusú tüskét szoktam forrasztani, majd a kollektorok és az emitterek helyére jumpert dugaszolva áthidalom a tranzisztorok lábait. Azért szükséges ez, mert az előbb említett alkatrészek, a nagyáramú nyers egyenfeszültségből, állítanák elő a fix feszültségű stabilizátorok számára az előfeszültséget, de jelen esetben ezt a kisáramú graetz, és az 1000μF/25V-os elkók végzik el.

A hangszórókat kapcsoló relék, és a csatlakozóik láthatók a képeken. A panel szélétől számítva második és negyedik sarura kell a végfok kimenetét kötni. Az első és harmadik csatlakozóról kell elvinni a jelet a hangszórókra.

A már jól bevált, 100nF/50V-os SMD kondenzátorok, a stabilizátorok lábainál, a forrasztási oldalon.

A tüskékről vehető le ( kívülről befelé haladva) -15V GND +15V stabil egyenfeszültség, további elektronikák számára, max: 500mA áramfelvétel, és hűtött stabilizátor IC-k mellett.

9.kép: A panel alulnézetben, látható a klasszikus, csillagpontos kialakítású földelés. Közvetlenül NEM köthető össze a hálózati védőfölddel!

A nagyáramú egyenirányító, a hozzátartozó olvadó biztosítékok foglalataival, és a trafó tekercsének csatlakozó pontjaival.

Csatlakozók a végfokok tápellátásához. Balról haladva, két -Ut, sok-sok GND (csillagpontos vezetékezés!), két +Ut. A hiányzó, két fekete vonallal jelölt átkötést akkor kell beforrasztani, ha az egytekercses változat kerül megépítésre.

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2013. április 30. 07:16
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
4

Szavazat:
11

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 04:35:48

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,5
11
  4  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Vigyázni kell a nyákkal, a rajzon több helyen zárlatos, mint pl a + gnd - kimenetnél is,,

Sanyika65   2023. február 18. 07:47:23

Szevasztok!
Nagyon megtetszett ez a táp! Szeretném megépíteni,de sajnos nem egy értelmű nekem a rajzon minden alkatrész! Csak hobbi szinten építgetek néha!!!Ha valaki esetleg megtenné,hogy küldene nekem egy pontos alkatrészlistát,az nagyon frankó lenne!!
hond30@freemail.hu Köszi!!

Mazda   2014. február 08. 23:09:36

Igen! Határozottan szép munka és nem beszélve az ötletes elrendezésről, valamint arról a lehetőségről, hogy akár kettős tápfeszről is üzemeltethető. Szerintem ennél több, talán már nem is szükséges egy erősitőhöz. A jó működést itt csak az alkatrészek minősége (pontossága) határozza meg.Mindenkinek csak azt todom ajánlani,a jó működés érdekében, hogy beépítés előtt gondosan mérje be az alkatrészek értékék.Ne hagyatkozzunk a ráírt értékre, mérjük meg mindegyiket!!

Katona László   2013. május 21. 20:28:05

Nagyon szép munka, gratulálok!
Ötletes volt az elrendezés, mintha csak a saját munkáimat látnám :)
További sikeres építgetést.
Üdv.

sandor63(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2013. május 06. 21:26:23